Uykuyu Anlamak,
Bebeklerin uykusunu destekleyebilmek için önce uykuyu anlamak gerekli...
Gece boyunca deliksiz uyumak bir efsanedir !
Gece boyunca uyumak bebeklerin iyiliğine değildir !
Yetişkinler de bebekler de gece boyunca uyanırlar, ancak biz yetişkinler tekrar uykuya dalmak için başkalarından yardıma ihtiyaç duymazken, bebekler özellikle hayatın ilk ayları ve yıllarında bakım verenlerinden desteğe ihtiyaç duyarlar.
İlk 6 ay içerisinde sık uyanma ve kısa uyku süreleri konusunda öneriler vermeden önce tüm bakım verenlerin bebeklerinin uyku alışkanlığını destekleyebilmeleri için uykuyu anlamalarının gerekli olduğuna inanıyorum
Uyku temelde iki farklı evreden oluşur. Hem bebekler hem de yetişkinlerde aynı evreler vardır. Ancak evrelerin süreleri ve sıklıkları değişir.
Bu iki evre “aktif/hassas uyku evresi (REM)” ve “sakin/derin uyku evresi (NREM)” olarak adlandırılır.
Hafif uyku uyuyan bebeğin Videosu için https://www.facebook.com/wellbabybebegimingelisimi/sayfamıza bakmayı unutmayın !
Gece boyunca bu aktif ve sakin uyku evreleri peşi sıra gelmektedir.
Yetişkinlerde bu döngü 90 dakikada bir gerçekleşirken bebeklerde ve küçük çocuklarda yaklaşık 50 dakikada bir döngü tamamlanmaktadır.
Yani yaklaşık 50 dakikada bir bebekler uyanıklık düzeyine gelirler ve ortam uygunsa, karnı toksa, uykuya tek başına dalmayı öğrendi ise ikinci uyku döngüsüne geçerler.
İlk 6 ay uyku döngüsü şu şekildedir:
uykuya geçiş, hareketler var, sık soluk alıp verme, göz kapakları aralanır, gülümseme olabilir, hızlıca uyanabilir, uyaranlara hassastır. Bu süre içerisinde memeden ayırıp yatağa bırakmak, üstünü başını düzeltmek uyanmasını sağlayacaktır.
hafif uykudan derin uykuya geçer, uyanmış gibi gözükebilir, hareket edebilir, gözünü açabilir, kısa sürelidir, bakım verenler uyandı sanıp alabilirler ancak aslında kendiliğinden ya da çok az destekle uykuya yani derin uykuya geçişe, devam etmeye hazırdır.
derin uykuya daldığı evredir, hareket olmaz, derin nefes alıp verme, yerinden kaldırıldığında, yer değiştirildiğinde genellikle uyanmaz, kucakta uyutuldu ise bu sırada yatağına, beşiğine aktarılabilir.
İlk 3-4 ay bebekler ilk uykuya daldıklarında doğrudan aktif-hassas uykuya geçerler bu nedenle hemen uyanma bu aylarda çok daha sık görülür, bebek büyüdükçe bu hassas uyku evresinin süresi azalır ve daha çabuk derin uyku evresine geçer ve derin uykunun süresi artar. Bu durum yaklaşık 6-9 ay döneminde gerçekleşir.
100-120 dakikalık yetişkin uyku döngüsü süresine ancak okul öncesi dönemde yani 4-5 yaş döneminde ulaşılır.
Uyku ile ilgili yaşadığınız sorunları ya da aklınıza takılan konuları danışmak için
ana sayfada yer alan mesaj formunu doldurarak
Uzm.Psk.Dan.Nilcan Kuleli Sertgil'e ulaşarak danışmanlık alabilirsiniz.
@wellbaby.bebegimingelisimi instagram sayfası
GELİŞİM DESTEK
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...