GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil


Yemek Alışkanlıkları ve Düzeni için Öneriler

Katı mamaya geçişle birlikte yemek zamanları için bir düzen oluşturun. Dokuzunca ay ile birlikte üç ana iki ara öğün genellikle uygun olacaktır (Doktor önerilerini dikkate alarak). Çocuğunuz öğününü yemedi ise  kısa bir süre sonra tekrar yemek vermeyi denemeyin. Bir sonraki öğünü bekleyin. Çocuğunuzun açlık-tokluk hissini anlaması önemlidir. İki öğün arasında acıkması için fırsat verdiğinizde açlık ve tokluk hisleri arasındaki farkı anlamaya başlayacaktır.  Bir sonraki öğünde “aç hissetmek” hakkında konuşun ve yemek sonrasında “tok hissetmek-doymak” hakkında konuşun.


Yemek zamanları mutlaka uygun ortamlarda geçirilmelidir. Mama sandalyesi ,  masada anne-baba kucağı ya da uygun boyutlarda sandalyede. Dolaşarak  ya da koltuk, yatak- vb yerlerde yemek yedirmeyin.


Yemek zamanlarında mümkün olduğunca bebeğinize eşlik etmeye çalışın. Sizin yediğinizi görmesi, yeme davranışını model almasını sağlayacak ve yemek zamanının  olumlu bir sosyalleşme ortamı olduğunu anlamasına yarayacaktır.


Dokuzunca aydan itibaren mümkün olduğunca kendini beslemesine izin verin. Henüz kaşığı uygun kullanmayan bebeklerin eline bir kaşık ve küçük bir kapta yemeği koyabilir, siz yedirirken ona deneme yapma fırsatı verebilirsiniz. Kaşığına rahat alabileceği kıvamlı yiyecekler, ya da haşlanmış kabak, havuç vb gibi eli ile tutup yiyebileceği yumuşak kıvamlı yiyecekler hazırlayabilirsiniz. 


Yemek zamanını 30 dk. ile sınırlayın, daha önce doyduğunu belli ediyor, yemeği red ediyor ya da uygunsuz davranışlarda bulunuyorsa (atmak, dökmek gibi) yemek saatini daha önce bitirin. Masada oynadığı için ya da yemeyip oyalandığı için yemesi gereken miktarı yemese bile süre dolduğunda masadan kaldırın ve bir sonraki öğünü bekleyin. Masada oyalanarak ya da sizin “onu eğlendirerek” yedirmenizi bir alışkanlık haline getirmesine izin vermeyin


Mümkün olduğunca yemek masasında oyuncak bulundurmayın. Televizyon, cep telefonu vb açılmamalıdır. Bebeğinize zarar vermeyecek  yemek kaşıkları, kaplar, resimli yemek örtüleri ya da altlıklar kullanmak çocuğunuzu oyalamak açısından işinizi kolaylaştırabilir. Kitap bulundurabilir ve resimlerine bakabilirsiniz.


Ne kadar yediği, nasıl yediği ve yemekte  yaptığı olumsuz davranışları  hakkında yorum yapmaktan kaçının. Mümkün olduğunca doğal olun. Yediği için “aferin” demek yerine yemeğin faydalarından bahsetmek daha yararlı olacaktır. “köfte bizi güçlü yapar, karnımız doyunca güzel oynarız “ gibi. Benzer şekilde yememe durumunda ya da yemeğe  itirazlarında kızma, zorlama gibi tepkiler vermekten kaçının. 


Ne kadar yediği hakkında kaygılanmaktan vazgeçmeye çalışın. Doyduğunu anladığınızda devam etmeye çalışmayın. Yemeğini kaldırın. Önüne onu oyalayacak, plastik kap, kaşık vb koyarak oyalanmasını sağlayın. Siz kendi yemeğinizi bitirin.
Bebeğinizin kendini aç hissetmesi işinizi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle öğünler arasında atıştırmalık yiyecekler verilmemeli, bir sonraki öğüne acıkması sağlanmalıdır. Bebeğinizin midesi kendi yumruğundan biraz daha büyüktür. İki öğün arasında yiyeceği 4-5 adet mandalina ya da iki bisküvi dahi acıkmasına engel olacak ve bir sonraki öğün saatinde masaya oturmak istemeyebilecektir.


Bebeğiniz, yemek yerken yemeği ya da malzemelerini (tabak, kaşık vb) atmaya başlarsa “atmak yok”  şeklinde bir uyarı verdikten sonra davranışı devam ederse yemek saatini sonlandırın. Oyuna dönüşmesine izin vermeyin. 
Yemeklerden önce ve sonra bebeğinize en az 20 şer dakika ayırarak onunla “oyun zamanları” geçirin. Bebeğinizin seviyesinde, onun yaşına ve becerilerine uygun, fiziksel temas ve göz kontağı kurarak, ilginizi sadece ona verdiğiniz oyun zamanları  olsun bunlar. Bu sayede bebeğinize ihtiyacı olan olumlu ilgiyi göstermiş olursunuz  


#beslenmesaati #beslenmerutini #beslenmealiskanliklari #yemekzamanialiskanliklari #yemek #bebekbeslenmesi #nasilyesin # bunudene #bilgiyikullan #anneyedestek #bebekgelisimi #bebekbeslenmesi #nilcankulelisertgil